Statut AEF

Cap IV. Membrii AEF

STATUTUL Asociaţiei evaluatorilor funciari din România
„AEF” ROMÂNIA

Cap IV – Membrii AEF

4.1. Pe langă membrii fondatori nominalizaţi în lista anexă, Biroul executiv poate aproba primirea de noi membrii, pe care îi va supune  Adunării Generale pentru ratificare, în funcţie de interesele AEF şi prezentul statut.

4.2. Calitatea de membru poate fi oferită la cerere, cu aprobarea Biroului executiv şi validarea de către Adunarea Generală, conform categoriilor de membrii din cadrul AEF.

4.3. Biroul executiv poate aproba reducerea stagiului aferent categoriilor de membrii, la cerere, numai pentru persoanele care fac dovada că promovează interesele asociaţiei  şi care prin pregătirea lor îndeplinesc cumulativ condiţiile categoriei pe care o solicită.

4.4. Categorii de mambrii

4.4.1. Membrii fondatori, persoane fizice:

4.4.1.1  Persoanele care au iniţiat şi înscris asociaţia la instanţa judecatorească, şi care au rămas în asociaţie au plătit cotizaţia şi au promovat interesele asociaţiei. Aceştia au obligaţia să achite cotizaţia anuală aferentă.

4.4.1.2   Membrii fondatori care nu au  plătit cotizaţia se află în stare de suspendare. Dacă doresc să redobândească drepturile, vor achita toate datoriile aferente şi nu vor putea candida la posturi de conducere la primele alegeri de la data redobândirii drepturilor.

4.4.2. Membrii aspiranţi

Pot fi persoanele fizice cu pregătire superioară de scurtă sau lungă durată care se obligă să parcurgă un program de pregătire teoretică şi practică în domeniul evaluării, care pot dobândi competenţa de înţelegere şi rezolvare a problemelor din acest domeniu de activitate. Această calitate poate fi dobândită inclusiv de studenţi, fără obligativitatea achitării cotizaţiei şi fără drept de vot în adunarea generală. Li se acordă legitimaţii de membru aspirant,  pot participa la activităţi de evaluare pe lângă un membru titular, doar cu aprobarea scrisă a biroului  executiv AEF

4.4.3.           Membrii debutanţi

Pot fi persoanele fizice care solicită să fie admise în AEF .

4.4.3.1.  Condiţii  pentru dobândirea calităţii de membru debutant

4.4.2.3.1  Poate fi membru debutant al AEF orice persoană fizică, indiferent de cetăţenie, naţionalitate, religie, sex sau convingeri  politice care a parcurs sau parcurge un program de pregătire teoretică şi practică în domeniul evaluării, agreat de către Centrul de Perfecţionare, Instruire şi Formare în Cadastru Agricol „PIFCA” Timişoara în colaborare cu „AEF” ROMÂNIA, numite în continuare  PIFCA-AEF.

4.4.3.3.2.  Să fie absolvent al învăţamântului universitar (scurtă sau lungă durată), cu pregătire de baza adecvată activiţii de evaluare, în conformitate cu criteriile adoptate de Biroul Executiv;

4.4.3.3.3   Să aibă o autentică reputaţie morală şi porfesională, să recunoască şi să respecte statutul AEF şi codul deontologic al profesiei de evaluator;

4.4.3.3.4.  Să fi urmat şi absolvit un curs de instruire, formare sau  perfecţionare organizat de PIFCA-AEF;

4.4.3.3.5. Să achite cotizaţia anuală aferentă.

4.4.3.4.   Perioada de debutant este de doi ani şi se finalizează cu un examen. Participarea la examen este condiţionată de îndeplinirea stagiului, a condiţiilor  aferente calităţii de membru debutant şi pe baza recomandării unui membru acreditat titular senior expert/evaluator/specialist din domeniul cadastruluiexpert/evaluator/specialist din domeniul cadastruluiformator.

4.4.4.          Membrii titulari

4.4.4.1  Poate fi membru titular AEF orice persoana fizică, care solicită acest lucru, indiferent de cetăţenie, naţionalitate, religie, sex sau convingeri politice, care prin pregătirea şi experienta sa în domeniul evaluării a dobândit o competenţă deosebită de înţelegere şi rezolvare a problemelor din acest domeniu de activitate,  a absolvit cel  puţin două cursuri de perfecţionare, instruire sau formare organizat de PIFCA-AEF şi a parcurs perioada de membru debutant

4.4.4.2.  Calitatea de membru titular comportă îndeplinirea următoarelor condiţii:

4.4.4.2.1.     Să fie solicitat acest lucru;

4.4.4.2.2.     Să fie parcursă etapa de membru debutant;

4.4.4.2.3.     Să recunoască, să respecte statutul AEF şi codul deontologic al profesiei de evaluator;

4.4.4.2.4     Să facă dovada a 2 ani de experienţă profesională şi să fi urmat cel puţin două  programe de instruire, formare sau perfecţionare agreate sau organizate de PIFCA-AEF;

4.4.4.2.5.     Să achite cotizaţia anuală aferentă;

4.4.4.2.6.     Să fie aprobată de Biroul executiv.

4.4.5.           Membrii titulari seniori

4.4.5.1. Poate fi membru titular senior, membrul care a fost membru evaluatori  fondatori , sau  care are o vechime de minim 8 ani de activitate în cadrul asociaţiei, având contribuţii ştiinţifice recunoscute în domeniul asociaţiei. Calitatea de titular senior se obţine pe baza unui dosar, criteriile fiind stabilite de către comisia de acreditare, care va fi numită prin Ordin al preşedintelui.

4.4.6.         Membrii titulari seniori, experţi evaluatori formatori

4.4.6.1. Poate fi membru titular senior, expert/evaluator/specialist din domeniul cadastrului persoama care deţine o diplomă de atestare a calităţi de formator, are o vechime de cel puţin  8 ani vechime în asociaţie, este memebru titular senior activ, are achitată cotizaţia la zi.

4.4.7        Membrii acreditaţi (MA) – reprezintă categoria de membrii titulari, care  îndeplinesc condiţiile cerute de calitatea de acreditat.

4.4.7.1.  Sunt membrii acreditaţi de drept evaluatorii funciari – formatori

4.4.7.2. Pot deveni membrii acreditaţi(MA), persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

4.4.7.2.1.  Să solicite în scris calitatea de membru acreditat, întocmind dosarul de acreditare;

4.4.7.2.2.  Să fie membru AEF titular senior sau titular, cu o vechime minimă de 4 ani, cu cotizaţia plătită la zi.

4.4.7.2.3. Să fi urmat în ultimii 3 (trei) ani, câte un curs de pregătire continuă organizat de către PIFCA-AEF, sau alte asociaţii profesionale cu care există un acord de colaborare în acest sens;

4.4.7.2.3. Acreditarea se organizează anual în cursul lunii decembrie, de către comisia de acreditatare formată din membri formatori acreditaţi AEF, comisie numită prin ordin al Preşedintelui AEF.

4.4.7.3.  Dosarul de acreditare va conţine:

4.4.7.3.1.  Cerere cu  date de identificare- formular tip;

4.4.7.3.2. CV-ul adus la zi ;

4.4.7.3.3. Dovada participării la cursurile de pregătire continuă;

4.4.7.3.4. Cel puţin două rapoarte de evaluare sau expertiză, reprezentative agreate de beneficiari;

4.4.7.3.5. Declaraţie pe propria răspundere că nu este urmărit penal şi nu a suferit condamnări pe linie profesională;

4.4.7.4. Certificatul de membru acreditat are valabilitate anuală, reânoirea lui se va face în baza declaraţiei pe propria răspundere că solicitantul nu este urmărit penal,  nu a suferit condamnări pe linie profesională şi  pe baza dovezii că a urmat un curs de pregătire continuă organizat de către PIFCA-AEF;  

4.4.8.       Membrii asociaţi, persoane juridice;

4.4.8.1 Centrul „PIFCA” Timişoara este de drept membru asociat, prin colaborarea PIFCA – AEF derulându-se programemle de pregătire continuă.

4.4.8.2 Pot fi membrii asociaţi ai AEF persoanele juridice române constituite sub formă societăţilor comerciale sau asociaţii neguvernamentale, ale căror activităţi ca obiective, conţinut, domeniu şi mod de desfăşurare, sunt similare activităţii de evaluare.

4.4.8.3. Calitatea de membru asociat comportă următoarele condiţii:

4.4.8.3.1. Să aibă în obiectul de activitate evaluarea sau consultanţa, în care să activeze cel puţin un membru AEF, care pot fi asociaţi/acţionari sau angajaţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată.

4.4.8.3.2. Să recunoască şi să respecte statutul AEF;

4.4.8.3.3. Să achite cotizaţia anuală aferentă;

4.4.8.3.4. Să fie aprobată de Biroul executiv.

4.4.9.      Membrii de onoare

4.4.9.1 Biroul Executiv, poate conferi şi titlul de Membru de Onoare, atât persoanelor fizice sau juridice

4.4.9.2. Membrul de Onoare dobândeşte toate drepturile şi obligaţiile prevăzute pentru membrii AEF, exceptând obligaţia de achitare a cotizaţiei anuale.

4.4.10 Membrii experți tehnic judiciari din domeniul cadastrului

4.4.10.1. Poate fi membru  orice persoană autorizată de Ministerul Justiției și este ȋnscris ȋn tabloul experților tehnici din domeniul topografiei, cadastrului și geodeziei, care solicită acest lucru, indiferent de cetăţenie, naţionalitate, religie, sex sau convingeri politice, care prin pregătirea şi experienta sa în domeniul cadastrului a dobândit o competenţă deosebită de înţelegere şi rezolvare a problemelor din acest domeniu de activitate,  care dorește să participe la cursurile de perfecţionare, instruire sau formare organizate de PIFCA-AEF, să respecte statutul AEF și să achite cotizația;

4.4.11 Membrii experți tehnic judiciari din domeniile conexe  cadastrului

4.4.11.1. Poate fi membru  orice persoană autorizată de Ministerul Justiției și este ȋnscris ȋn tabloul experților tehnici din domeniile conexe cadastrului, care solicită acest lucru, indiferent de cetăţenie, naţionalitate, religie, sex sau convingeri politice, care prin pregătirea şi experienta sa în domeniul cadastrului a dobândit o competenţă deosebită de înţelegere şi rezolvare a problemelor din acest domeniu de activitate,  care dorește să participe la cursurile de perfecţionare, instruire sau formare organizate de PIFCA-AEF , să respecte statutul AEF și să achite cotizația;

4.4.12 Membrii specialiști din domeniul cadastrului și a celor conexe  cadastrului

4.4.12.1. Poate fi membru  orice specialist din domeniul cadastrului sau conexe ale acestuia care solicită acest lucru, indiferent de cetăţenie, naţionalitate, religie, sex sau convingeri politice, care prin pregătirea şi experienta sa în domeniul cadastrului a dobândit o competenţă deosebită de înţelegere şi rezolvare a problemelor din acest domeniu de activitate,  care dorește să participe la cursurile de perfecţionare, instruire sau formare organizate de PIFCA și AEF, să respecte statutul AEF și să achite cotizația;

4.5  Dispoziţii generale

4.5.1. Calitatea de membru AEF se dovedeşte prin legiţimaţia eliberată de către asociaţie.

4.5.2.  Procedura de acordare a recomandării de către evaluatorii formatori, va fi  aprobată de către Biroul  Executiv.

4.5.3   Membrii AEF, cu excepţia celor aspiranţi,  au drept de vot egal, în cadrul Adunării Generale.

4.5.4.  Membrul interesat personal, prin soţie, prin descendenţi sau  ascendenţi direcţi,  prin  fraţi sau surorile lui, într-o  chestiune  supusa  deciziei Adunării  Generale,  sau  deciziei Consiliului de Conducere , nu va putea lua parte la vot.

4.6   Activitatea de expert/evaluator/specialist din domeniul cadastruluipoate fi exercitată liber şi independent, numai de către persoane atestate, în condiţiile prezentului statut şi ale legii

4.7.  In exercitarea activităţii de evaluator, acesta se comportă ca independent şi se supune numai legii, statutului şi deontologiei morale şi profesionale.

4.8  Evaluatorul promovează şi apără interesele  comunităţilor locale  cele naţionale de exploatare performantă, valorificare optimă şi intreţinere raţională a imobilelor din România.

4.9.  Expertiza sau raportul de evaluare întocmite de către expert/evaluator/specialist din domeniul cadastrului trebuie să corespundă exigenţelor legale în vigoare, să răspundă lapidar şi concret la tema studiată, în mod obiectiv şi nepărtinitor, expertul/evaluatorul/specialistul fiind protejat în desfăşurarea nestingherită a activităţii de expert/evaluator/specialist, conform legii.

4.10. Orice persoană are dreptul să-şi aleagă în mod liber expertul/evaluatorul/specialistul

4.11. Activitatea de expert/evaluator/specialist din domeniul cadastrului se realizează prinȘ

4.11.1. Consultaţii şi asistenţă tehnică  finalizate printr-o documentaţie aferentă;

4.11.2. Întocmirea de studii expertize , contraexpertize şi alte lucrări de specialitate la cererea persoanelor fizice sau juridice interesate;

4.11.3. Expertizele pot fi efectuate de un expert/evaluator/specialist din domeniul cadastrului sau de către acesta împreună cu alţi experți/evaluatori/specialițti colaboratori inclusiv din domenii conexe .

4.12. PIFCA-AEF vor colabora în vederea perfecţionarii, instruirii şi  formării experților/evaluatorilor/specialiștilor.

4.13. Evaluatorul  este dator sa păstreze secretul profesional privitor la orice aspect al documentului sau studiului  care i-a fost încredinţat, cu excepţia cazurilor prevăzute expres de lege.

4.14.Condiţiile de înscriere în AEF

4.14.1. Poate fi membru al AEF  cel care îndeplineşte următoarele condiţii:

4.14.1.1. este cetăţean român sau străin şi are exerciţiul drepturilor civile şi politice neinterzise;

4.14.1.2. Este absolventul unei facultăţi de profil sau conexă, studii superioare de lungă sau scurtă durată şi a urmat un curs de perfecţionare, instruire sau  formare, specific,  agreate de PIFCA-AEF. Pentru calitatea de membru aspirant solicitantul poate fi şi student, acesta putând participa şi la cursurile PIFCA-AEF, certifcatele pentru cursurile urmate urmând a fi eliberate în urma absolvirii facultăţii, pe baza diplomei de atestare a studiilor superioare;

4.14.1.3. Nu se găseşte în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de  prezentul statut.

4.14.2. Nu poate îndeplini calitatea de expert/evaluator/specialist din domeniul cadastruluimembru AEF , fiind incompatibil:

4.14.2.1 Cel condamnat definitiv prin hotarare judecatorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului activităţii de expert/evaluator/specialist;                     4.14.2.2. Cel care a săvârşit abuzuri, stabilite prin hotărâre judecătorească;

4.14.2.3. Cel căruia i s-a aplicat pedeapsa interdicţiei de a exercita calitatea de expert/evaluator/specialist, pe durata stabilită prin hotărâre judecatorească sau disciplinară prin hotărârea asociaţiei;

4.14.3. Calitatea de expert/evaluator/specialist din domeniul cadastrului aspirant, debutant, titular, acreditat sau  asociat, se obţine pe baza îndeplinirii condiţiilor impuse pentru fiecare calitate în parte, conform prevederilor prezentului statut şi a codului expertului/evaluatorului/specialistului agreat de către AEF.

4.15. AEF are obligaţia să întocmească anual tabloul experților/evaluatorilor/specialiștilor, cu menţionarea numelui, prenumelui, adresei şi a specialităţii din domeniu, pe care-l va pune la dispoziţia persoanelor fizice sau juridice interesate

4.16. Biroul Executiv al AEF va întocmi tabloul experților/evaluatorilor/specialiștilor cărora li s-a retras această calitate, pe care îl va da publicităţii ori de cate ori situaţia o impune.

4.17. Incetarea calităţii de expert/evaluator/specialist din domeniul cadastrului membru AEF

4.17.1. Prin renunţare scrisă la exerciţiul activităţii;

4.17.2. Prin deces;

4.17.3. Dacă impotriva expertului/evaluatorului/specialistului s-a luat măsura excluderii din asociaţie  ca  acţiune disciplinară, în urma abaterilor săvârşite prin încălcarea deontologiei profesionale;

4.17.4. Dacă expertului/evaluatorului/specialistului a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevazută de legea penală şi care-l face nedemn de a fi expert/evaluator/specialist din domeniul cadastrului conform codului expertului/evaluatorului/specialistului.

4.18. Calitatea de expert/evaluator/specialist din domeniul cadastrului membru AEF , este suspendată dacă:

4.18.1. În caz de incompatibilitate;

4.18.2. Pe perioada interdicţiei de a profesa, dispusă prin hotărâre judecatorească sau disciplinară;

4.18.3. În caz de neplată a cotizaţiei şi a taxelor stabilite, timp de 6 luni de la scadenţa acestora până la lichidarea lor integrală, cu consecinţele ce decurg din neplata cotizaţiei.

4.18.4. Persoanele suspendate, indiferent că sunt şi din membrii fondatori, care revin prin achitarea datoriilor faţă de asociaţie, vor parcurge perioada de debutant şi nu vor mai avea dreptul de a fi alese în organele de conducere ale asociaţiei, la următoarele alegeri dar nu mai puţin de 5 ani.

4.19. Drepturile expertului/evaluatorului/specialistului

4.19.1. Expertul/evaluatorul/specialistul înscris în evidenţa asociaţiei are dreptul să efectueze studii, expertize, contraexpertize şi alte lucrări de specialitate pentru orice persoană fizică sau juridică, în temeiul unui contract încheiat în  formă scrisă, sau orice formă prin care se respectă legislaţia cu privire la îndeplinirea obligaţiilor financiare faţă de stat.

4.19.2. Atât Expertul/evaluatorul/specialistul, cât şi clientul au dreptul sa renunţe la contractul încheiat  în condiţiile prevăzute de statut sau de lege. In caz de renunţare din partea clientului, evaluatorul  are dreptul la onorariu pentru munca prestată.

4.19.3. Expertul/evaluatorul/specialistul are dreptul de a alege şi de a fi ales în organele de conducere ale AEF, în condiţiile prevăzute de statut.

4.19.4. Pentru a putea candida pentru o funcţie de conducere în cadrul AEF trebuie să îndeplinească criteriile care trebuiesc îndeplinite pentru fiecare funcţie de reprezentarere.

4.19.5. Criteriile necesare canditurii vor fi elaborate şi aprobate de către Biroul Executiv AEF, cu şase luni înainte de şedinţa de alegeri.

4.19.6.    Expertul/evaluatorul/specialistul recunoscut de AEF, are dreptul de a beneficia de informaţiile necesare existente în banca de date a AEF.

4.20. Îndatoririle Expertului/evaluatorului/specialistului

4.20.1 Expertul/evaluatorul/specialistul este dator sa studieze temeinic lucrările ce intentionează să le realizeze, să manifeste conştiinciozitate şi probitate profesională.

4.20.2. Expertul/evaluatorul/specialistul este obligat să participe la toate sedinţele convocate de Biroul de conducere al AEF şi la şedintele organelor de  conducere din care face parte.

4.20.3 Expertul/evaluatorul/specialistul are obligaţia de a se perfecţiona continuu în conformitate cu programemele de instruire promovate de asociaţie prin  PIFCA-AEF, sau agreate de acestea.

4.20.4. Absentarea repetată şi în mod nejustificat conduce la suspendarea din  funcţie. Biroul executiv urmând a decide înlocuirea acestuia.

4.20.5. Expertul/evaluatorul/specialistul este obligat să restituie actele ce i s-au încredinţat, persoanei  de la care le-a primit.

4.20.6 Este interzis Expertului/evaluatorului/specialistului ca, în mod nemijlocit sau prin persoane interpuse, să folosească procedee incompatibile cu calitatea de expert/evaluator/specialist din domeniul cadastrului în scopul dobândirii clientelei.

4.20.7. Expertul/evaluatorul/specialistul trebuie să contribuie la promovarea intereselor AEF, la constituirea băncii de date,  precum şi să-şi respecte colegii din toate punctele de vedere, precum şi să apere în orice situaţie interesele AEF, iar în cazul în care constată încălcări ale statutului sau codului evaluatorului să sesizeze, în scris, Biroul Executiv al AEF.

4.21. Răspunderea disciplinară

4.21.1 Expertul/evaluatorul/specialistul răspunde disciplinar pentru încălcarea prevederilor prezentului statut, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale AEF, precum şi pentru orice fapte săvârşite în legatură cu activitatea sau în afara acesteia, care aR prejudicia prestigiul activităţii de expert/evaluator/specialist din domeniul cadastrului sau a AEF.

4.21.2. Stabilirea abaterii şi exercitarea acţiunii disciplinare sunt de competenţa Biroului Executiv şi se comunică de către Preşedinte.

4.21.3. Acţiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de cel mult un an de la data săvârşirii abaterii.

4.22. Sanctiunile disciplinare sunt

4.22.1. Mustrarea;

4.22.2. Avertismentul;

4.22.3. Interdicţia de a exercita activitatea de evaluator, în numele AEF, pe o perioadă de la o lună la un an;

4.22.4. Excluderea din AEF, în funcţie de gravitatea abaterii.

4.23.  Măsurile disciplinare se iau motivat şi se comunică în scris părţii interesate.

4.24  In perioada interdicţiei, Expertul/evaluatorul/specialistul nu poate presta sub nici o formă activitatea specifică sub egida AEF, nu poate face uz de calitatea de expert/evaluator/specialist din domeniul cadastrului şi nu poate participa la activitatea organelor AEF

4.25  Impotriva deciziei disciplinare poate face contestaţie persoana interesată, în termen de 15 zile de la comunicare, în scris, la Consiliul de Conducere.

4.26. Contestaţiile se soluţionează, după ascultarea părţii interesate, în termen de maximum 30 de zile.

4.27. In caz de abatere evidenta şi gravă, Biroul Executiv AEF după o analiză fundamentată, ia masura suspendării activităţii Expertului/evaluatorului/specialistului, la propunerea Preşedintelui sau Primvicepreşedintelui.

4.28. Impotriva hotărârii prin care s-a luat aceasta măsura se poate face contestaţie în termen de 5 zile de la comunicare, la Consiliul de Conducere.

4.29  Contestaţia este suspensivă de executare şi va fi solutionată de urgenţă.

To top