Centrul PIFCA a demarat actiunea de promovare a unui seminar si proiect denumit

„Cadastrul si rolul acestuia in economia de piata, cu aplicabilitate in domeniul administratiei publice locale”

In acest sens, au fost trimise scrisori in atentia :

Domnilor

-Fanica MACIOVAN- Director General Adjunct ANCPI ROMÂNIA

-Zoltan MAROSSY- Suprefect al Judetului Timis,

In urma discutiilor purtate  telefonic si direct, cu privire la  proiectul de pregatire a oamenilor, necesar promovarii unui proiect si seminar privind rolul cadastrului in economia de piata, cu aplicabilitate in administratia publica locala, idee sustinuta, pe langa Domniile voastre, de Domnul Constantin OSTAFICIUC – Presedintele Consiliului Judetean Timis, cadre universitare, specialisti din domeniul administratiei publice locale s-a stabilit demararea actiunilor de organizare si promovare a proiectului mai sus amintit.

Seminarul se intenioneaza a fii organizat dupa urmatoarele sectiuni:

1. Cadastru imobiliar edilitar

Profesor Gherasim MARTON – GEOTOP SRL Odorheiu Secuiesc

2. Urbanism;

Conf. univ. dr. arh. Radu RADOSLAV – Universitatea POLITEHNICA Timisoara, Primaria Municipiului Timisoara – Arhitect sef

3. Cadastrul si administratia publica;

Ing. Dan ROBESCU – ªef serviciu – Banca de date urbane Primaria Municipiului Timisoara

4. Cadastru calitativ, dezvoltare durabila si mediu;

Conf. univ. dr. ing. Dorin ÞÃRÃU – USAMVB Timisoara

5. Rolul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliarǎ in gestionarea si coordonarea cadastrului in Romania, in vederea integrǎrii sistemului in normele de specialitate aplicate in Uniunea Europeanǎ;

Ing. Fanica  MACIOVAN  -Director general adjunct ANCPI

Ing.  Artur URSU – Director – OCPI Timis

Ing.  Horatiu MOLDOVAN – Inginer sef- OCPI Timis

6. Rolul si importanta cadastrului in economia de piata in diferite tari;

Constantin OSTAFICIUC – Presedintele Consiliului Judetean Timis

Zoltan MAROSSY – Subprefect al judetului Timis

Mihai RACOVICEAN – Presedinte Centrul „PIFCA” Timisoara

(Contacte cu specialisti din Germania, Austria, Ungaria)

7. Dezbateri si concluzii.

Pentru a deveni concreti, domnul profesor Marton, este dispus ca pana in luna octombrie sa puna la dispozitie un program de managment al primariilor, care poate sa demonstreze utilitatea reformei, dar si posibilitatea concreta de a se realiza. In urma primelor discutii au aparut si eventualele Primarii care si-au manifestat intentia de a  beneficia de  acest demers(Cenei, Dumbrava).

Aceasta initiativa are la baza conceptul de formare de oameni care sa devina specialisti pregatiti, care sa manuiasca tehnologia,  aparatura si instrumentele aferente.

Acest demers necesita timp si prin dovada exemplului, Centrul „PIFCA” Timisoara, a realizat de-a lungul timpului, in echipǎ cu UNIVERSITATEA POLITEHNICA Timisoara, cursuri de specialitate in domeniu, pe module, aducand la  Timisoara oameni din 39 de judete, care le-au urmat si au dovedit ca doar prin munca si perseverenta pot fi utili societatii.

Avand in vedere obligatia pe care Romania si-a asumat-­o, citam din reforma din domeniu:

„9.4.2. Realizarea unui sistem modern si eficient de publicitate imobiliara la nivel national

Un sistem modern, integrat, de publicitate imobiliara va asigura evidenta drepturilor de proprietate asupra bunurilor imobile si va aduce un plus de siguranta circulatiei juridice a acestor bunuri. Un astfel de sistem va putea fi conectat, in viitor, sistemelor similare din statele membre ale Uniunii Europene. Realizarea sistemului la nivel national implica inregistrarea tuturor drepturilor reale imobiliare in cartea funciara. În plus, este absolut necesara si va fi urmarita cu precadere – asigurarea unei colaborari stranse intre birourile de carte funciara, Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie si oficiile judetene de cadastru si  birourile notariale.

Se urmareste modernizarea operatiunilor de carte funciara si corelarea acestora cu activitatile desfasurate de oficiile de cadastru, geodezie si cartografie, in scopul imbunatatirii accesului cetatenilor la aceste servicii, reducerii birocratiei si eliminarii posibilei coruptii din sistem. Totodata, prin sistemul informatic care se creeaza, va fi stimulat sectorul tranzactiilor imobiliare si vor fi consolidate garantiile juridice ale dreptului de proprietate.”,

Centrul „PIFCA” Timisoara, in calitatea sa de organizatie neguvernamentala, a cautat si cauta sa sprijine prin toate mijloacele legale, realizarea acestui deziderat, in acest sens proiectul propus apreciem ca va ajuta in mod categoric la realizarea strategiei sus amintite, cu o singura conditie, si anume prin implicarea tuturor factorilor de decizie, dar si a societatii civile care nu poate fi neglijata intr-un astfel de demers.

Avand in vedere importanta acestui proiect, timpul foarte scurt in care trebuiesc creati specialistii si luand in considerare modelele deja existente, ca initiator am apreciat ca sunt foarte utile exemplele celor care au ceva de spus in acest domeniu.

Mai mult integrarea in Uniune impune si o calaborare pe acest segment cu orice persoana care ar putea sprijini demersul nostru.

Astfel, Domnul HANS KOLLER, conlucrator in cadrul Misiunii KWASIZABANTU Romania, a organizat o intalnire pe aceasta tema cu                          Domnul Dr. Ingo FRIEDRICH Vicepresedintele  Parlamentului Europei, in data de 26 mai 2005 la Bruxelles, unde impreuna cu Dumneavoastra, daca este posibil, sa mergem sa prezentam intentiile noastre,  astfel incat proiectul sa aiba si o sustinere suplimentara, din partea unui prieten al Romaniei.

Primii pasi pentru realizarea celor propuse, au fost demarati.

Astfel, vizita la Bruxelles a fost pregatita si sustinuta dupa cum urmeaza: